Som tidigare nämnt finns det många olika former av dans att välja bland. För oss som inte är några proffs men ändå vill fånga känslan som man får av att dansa och röra sig till musik kan man delta i flera olika klasser på gym till exempel. Jag tänkte försöka göra en liten sammanställning av utbudet som vanligtvis finns på gym och guida dig som är nyfiken.

Zumba: Denna dansform har väl få missat? Kanske lite otrendig numera, jag vet inte? Hur som helst är det ett alternativ för den som är ute efter att ha roligt, svettas och låta sig ryckas med av de latinamerikanska rytmerna. Ett härligt pass helt enkelt!

Dansaerobics: Aerobics har länge varit ett standardpass på gymmet, det finns även klasser som är mer inriktade på danssteg än traditionell aerobics. Även här är det ganska lätt att hänga med tycker jag, det är som en blandning av träning och dans där man knappt känner att man tränar eftersom det är så roligt under tiden. Vips så har en timme passerat och man är svettig och nöjd.

Step-up dance: Step-up är också det ett klassiskt gympass. I dansversionen är det liksom i dansaerobics mer influerat av dansrörelser vilket gör det hela roligare och mer medryckande. Step-up är jobbigt och effektivt. Dansinfluenserna gör att man tar sig igenom passet lättare, och med glädje.

Street dance: Det här är ett pass som passar den som vill känna sig lite cool. Det kanske låter töntigt, men det är det inte. Passet är influerat av funk och hip hop. Vissa rörelser kan kännas svåra, men det är ju det som är så bra när man går på ett gympass, instruktören visar stegen tydligt och snart hänger man med.

Barre: Här är en klass som jag själv verkligen gillar. Den är inspirerad av balett där man gör övningar vid en balettstång. Dessutom kombinerar man det med funktionell styrketräning. Väldigt effektivt och så nära att känna mig som en balettdansös jag kan komma!

Jazz: Här är ett pass för den som vill känna sig lite teatralisk och få utrymme att uttrycka sig. Dansen är som man hör på namnet såklart inspirerad av jazz. Fast inte lika svårt, precis som de andra klasserna är de anpassade så att alla ska kunna delta och lära sig rörelserna.

Dansös på strand

Det här är nog de vanligaste klasserna som jag har stött på i alla fall. Sedan finns det såklart variationer inom dem, kanske med fokus på någon speciell inriktning eller så. Vänder man sig till ett center med enbart dansinriktning finns det mer att välja på. Man kan faktiskt bli riktigt snurrig av det stora utbudet! Dit jag vill komma med det här inlägget är i alla fall att det finns mycket man kan prova. Utan att vara proffs eller ha krav på prestationen. Det är det jag tycker är så bra med gymklasser, man kan vara rätt så anonym medan man får njuta av att röra sig i takt till musiken och känna sig som en dansare!

Annie Allmänt