Att sätta upp en åtelkamera låter tillräckligt enkelt eller hur? Tills du bläddrar igenom dina bilder och du inte kan se skillnad på en do eller en 170-tums bock eftersom huvudena är ur ram. Alla som har satt upp åtelkameror kan antagligen tänka på dessa exakta tillfällen där du går tillbaka till din lastbil och bannar mot varje sten och pinne som kommer i vägen för att du hade fel på åtelkameran.

Jag har begränsat det till tre vanliga misstag som vanligtvis förbises när det gäller att sätta upp åtelkameror.

1. OMFORMATAR INTE SD-KORT

Det enklaste och minst omtalade misstaget är att inte formatera om ditt SD-kort i din åtelkamera. När du inte formaterar om ditt SD-kort i din åtelkamera löper du risken att bilderna inte sparas ordentligt. När du använder SD-kort på olika enheter kommer det att ha formatering som matchar de olika enheterna, vilket kan påverka kommunikationen mellan din åtelkamera och SD-kort negativt. I slutändan kan detta lämna dig utan sparade bilder alls eller oläsbara filer. Omformatera varje SD-kort, det är bättre att vara säker än ledsen.

2. ÅTELKAMERA PLACERAD FÖR HÖGT ELLER FÖR LÅGT

Placering av åtelkamera är ett annat vanligt misstag, och jag pratar inte om att hitta bra områden med hög trafik. Jag pratar om de enkla grunderna för att korrekt linda en åtelkamera runt ett träd. Vinklar är allt. Om du har åtelkameran för högt upp i trädet kommer du bara att få bilder av öron och horn. Om kameran är för lågt inställd får du många bilder på benen.

En tumregel jag gärna använder när marken är helt plan är att sätta kameran runt midjan högt på trädet. Vilket är cirka fyra fot från marken för några av er som kanske är längre eller kortare. Denna fyrafotsregel ändras dock när landskapet förändras. Om trädet du hänger kameran på är något lägre i höjd än det område du vill fånga, måste du flytta åtelkameran högre upp i trädet så att du är i ögonhöjd med djuret. Om trädets läge är högre i höjd än det område du förväntar dig att djuren ska vara, vill du ha den kameran lite lägre på trädet.

3. GLÖMMER ATT KONTROLLERA ALLA INSTÄLLNINGAR FÖR ÅTELKAMERAN

Att anta att inställningarna på din åtelkamera är bra att gå är ett misstag jag hör om hela tiden och ett misstag som kan vara det dyraste. Det finns inget värre än att inse att åtelkameran var i videoläge de senaste månaderna istället för att ta bilder.

SAKER ATT KONTROLLERA VARJE GÅNG DU STÄLLER IN DIN ÅTELKAMERA:

Fångstläge

Inspelningsläget är ganska enkelt, vill du ha bilder eller videor? Tänk på att videofiler är större och kommer att äta upp ditt minneskort mycket snabbare, plus att din kamera kommer att arbeta hårdare med att spela in video vilket gör att batteritiden försämras.

Antalet fotoserier och fördröjning mellan foton

Bildserie och fotofördröjning är i huvudsak hur många bilder du vill ta åt gången och hur lång fördröjning du vill ha mellan dessa serier. Varför det är viktigt att alltid kontrollera detta beror på att alla kamerainställningar är olika. För kamerainställningar över viltstigar vill du ha högre skur och mindre fördröjning eftersom djuren kommer att gå igenom snabbt. Medan kamerainställningar över mineralplatser kommer djuren att vara framför kameran mycket längre, vilket innebär att du har större chans att få en bild så att du kan sänka bildserierna och öka fördröjningstiden.

Sensorns känslighet

För er som inte är bekanta med sensorkänslighet är det i princip det som triggar kameran att ta en bild. Varje kameras sensorkänslighet är olika och jag rekommenderar att du testar kameran innan du sätter upp den så att du vet om du måste ändra inställningarna. Detta kommer att hjälpa till att eliminera de oönskade bilderna som utlöses av högt gräs som blåser i vinden, vilket händer mycket.

Foto megapixlar

De flesta kameror ger dig val av megapixlar som du vill att bilderna ska tas i. Högre pixlar är lika med högre kvalitet, vilket tar mer plats på ditt minneskort. Lägre megapixlar är lika med lägre kvalitet men tar mindre plats på ditt kort. Valet är ditt. Det bästa rådet jag har är att testa dem och se vad du gillar bäst.

Tid och datum

Tid och datum verkar vara en enkel sak, men många människor blir insvepta i alla andra funktioner som åtelkameror har att de glömmer att ställa in tid och datum, vilket ensam kan vara det viktigaste scoutverktyget vid sidan av själva bilden sig. Du vill inte gissa om den där bocken gick förbi i mörkret vid soluppgången eller vid solnedgången allt eftersom du inte ställde in tiden på din åtelkamera korrekt. Om du glömmer allt annat jag har sagt här, åtminstone komma ihåg för att alltid kontrollera tid och datum för din åtelkameror!

SLUTSATS

I slutändan är det här bara bilder och du bör inte bli för upprörd om du gör ett par misstag. Lär dig av dem och gå vidare. Lita på mig, det tar bara ett par gånger att vara arg på din åtelkamera för att säkerställa att misstaget aldrig händer igen. Det finns inga självklarheter i jakt, inte ens något så enkelt som att sätta upp åtelkameror, men det är det som får oss jägare att komma tillbaka för mer.

Annie Allmänt