1. Färgborttagning

Så vitt jag kan se (och lita på mig, jag har tittat) har det inte gjorts några studier om motiven till varför människor köper varmluftspistoler. Men vid en kvalificerad gissning föreslår jag att allas moderskäl är att din värmepistol ursprungligen köptes för att ta bort färg. Dessa maskiner har blivit så synonyma med den här applikationen att de ofta märks på återförsäljarsidor enbart som färgborttagningsmedel och inte värmepistoler.

Och kanske med goda skäl. Dessa varmluftsenheter gör ett enkelt arbete med att ta bort gammal färg. Oavsett om du ger din byrå ett nytt liv – eller dekorerar dörrar och räcken – är värmepistoler enorma verktyg. De bästa färgborttagningsenheterna mjukar upp gamla färglager — så att du enkelt kan ta bort pälsen/beläggningarna med en handhållen skrapa. Det fina med denna metod är att den är helt kemikaliefri. Om du aldrig har använt en värmepistol för den här typen av arbete tidigare, kolla in min praktiska guide om hur man tar bort färg med en varmluftspistol.

Tyvärr anser många ägare av dessa enheter att detta är den enda applikationen för deras värmepistol. Så, för större delen av tiden, ligger den passivt i deras garage – bara för att dyka upp en gång om året. Men färgborttagning är bara toppen av ett isberg.

2. Ta bort etiketter, klistermärken och dekaler

Klistermärken är underbara saker, eftersom de, ja, fastnar. Tyvärr sitter de ibland fast vid föremål som du hellre skulle vilja att de inte var. Till exempel, ge dina barn en klistermärkebok, och några av de limmade bilderna kommer att hamna på rätt sidor. Men de allra flesta kommer utan tvekan att finna sig fästa vid dina möbler, väggar eller golv.

Eller, om du är något som jag, har du förmodligen en ohälsosam besatthet av glasburkar. Dessa — en gång behållare med jordnötssmör eller gelé — gör underbara verkstadskärl för skruvar, spikar och bultar — men jag vill ha dem märkta med deras faktiska innehåll — inte Mr. Nuts Extra Crunchy. Problemet uppstår när du försöker ta bort klistermärket.

Att plocka av med nageln tar vanligtvis bara bort det översta lagret av papper – och lämnar efter sig en vanlig vit baksida. Eller, om du är extremt seg, kan du lyckas ta bort etiketten – men lämnas kvar med en klibbig rest. Att applicera värme på den felande klistermärket eller dekalen mjukar upp limmet, vilket gör borttagningen enkel. Du måste dock vara lite försiktig.

Tänk alltid på ytan som etiketten har applicerats på. För mycket varm luft och du kan bränna träytor eller spricka glasburkar. Helst behöver du en värmepistol med minst en dubbel temperaturfunktion. Detta gör att du kan välja en lägre temperaturinställning — tillräckligt för att lossa lim utan att skada basmaterialet.

Arbetande-ljus-och-spänning-testare

3. Rosta kaffebönor

Inget slår en kopp nybryggd Joe – speciellt när du har rostat kaffebönorna själv. Det ger inte bara en fantastisk drink – utan det fyller också ditt kök med en fantastisk arom. Visserligen kommer du inte att kunna steka i industriell skala med en värmepistol – men för hemmabruk är det idealiskt. Processen är enkel.

Lägg ut dina råa kaffebönor på en ytlig, värmetålig panna eller bricka. Med din varmluftspistol på medelhög till hög temperatur, flytta den i en cirkulär rörelse över bönorna, håll verktyget ungefär en tum bort. Varannan minut skakar du bönorna eller rör om dem med en sked med långa skaft – för att säkerställa att de får en jämn färg. När du hör det första knäcket är det dags att ta bort värmen. Alternativt, om du njuter av en mörk stek, fortsätt i ett par minuter till.

Ett snabbt pro-tips. Om du har en fru/sambo som älskar kaffe – men som ändå inte är lika sugen på ditt beroende av att köpa elverktyg – är det här ett enkelt sätt att slänga in en extra apparat i ditt hem. Köp henne en värmepistol till hennes födelsedag och förklara att den är till för att rosta kaffe. Du får kredit för att vara så omtänksam – och när hon inte är i närheten kan du använda den för gör-det-själv-applikationer.

4. Upptining av frusna rör

Om du bor i ett klimat där dina rör fryser varje vinter – är en värmepistol oumbärlig för att få vattnet att rinna igen. Nyckeln är att hålla varmluftsmaskinen i rörelse längs röret – håll den inte i samma position för länge. Se dessutom till att du inte värmer upp rören där det finns lödfogar och håll dig borta från brandfarliga material, såsom skumisolering eller träslöjd. För att säkerställa att du levererar jämn värmefördelning — använd en värmepistol som inkluderar ett reflektormunstycke, som DeWalt D26960K.

Det är förmodligen självklart – men bara för att täcka min egen rygg och undvika arga e-postmeddelanden – använd bara en värmepistol för att tina metallrör, inte plast. Att applicera varma temperaturer på den senare kommer utan tvekan att smälta isen inomhus – men kan också deformera eller smälta plaströret.

5. Ta bort tapeter

Detta är en av de värmepistolapplikationer som få människor tänker på när de dekorerar. Behöver du ta bort färg? Alla sträcker sig efter varmluftspistolen. Men strippa tapeter? Ut kommer kemikalierna och ångbåten.

Detta är olyckligt, eftersom en värmepistol är utmärkt för att ta bort väggbeklädnader — utan att behöva använda frätande vätskor eller förvandla ditt vardagsrum till en bastu. Varmluftspistoler agerar genom att smälta den självhäftande pastan under, vilket gör att du kan njuta av den oöverträffade tillfredsställelsen av att ta bort ett helt tapetark.

Använd din värmepistol på den lägsta värmeinställningen och öka sedan gradvis tills limmet börjar brytas ner. Använd för hög temperatur och du tänder ditt papper. Därför skulle jag personligen rekommendera en digital värmepistol – som ger dig flexibiliteten med exakt temperaturkontroll.

6. Ta bort golvvinyl och linoleum

Om du någonsin har försökt att lyfta gammal golvvinyl tidigare – du känner till problemen. Antingen vill den inte röra sig alls eller så knakar den. Och – även om du lyckas ta bort det – har du en röra av lim på ditt basgolv.

En värmepistol gör inte bara linoleumborttagning enkel genom att mjuka upp limet, utan gör det också möjligt för dig att ta bort de stötande klibbiga resterna som annars skulle orsaka stötar och klumpar i din nya beläggning. Metoden liknar den att ta bort tapeter – håll värmepistolen i rörelse och återigen börja på den lägsta temperaturen, öka den gradvis efter behov.

Annie Allmänt